Ring 72 56 51 10 Send Epost › Facebook

Historien om Lian Restaurant

Lian Restaurant er en av Trondheims eldste og mest særegne restauranter. Den ble offisielt åpnet som restaurant i 1933. Før dette var Lian et av mange gårdsbruk i området. Lian ligger langs pilgrimsleden, så både pilgrimmer og turfolk har benyttet gårdstunet som rasteplass på ferden ned mot Nidarosdomen. Gårdens kjøkken solgte gjerne kaffe og vafler til forbipasserende for å spe på husholdningskassa – så Lian har faktisk mange århundrer med mathistorie å skilte med.

Gråkallbanen 

Gråkallbanen skulle, som navnet tilsier, gå til fjellet Gråkallen. Lian skulle være banens foreløpige endestopp i påvente av videre finansiering.  Gråkallbanen AS kjøpte  gården Lian som lå ovenfor trikkeholdeplassen tidlig på 1930-tallet.  De bygde en tidsriktig funkis-rotunde på den gamle trønderlåna og åpnet restaurant. Hensikten var rett og slett å sikre trafikk på Gråkallbanen. Og ganske riktig: folk gikk mann av huse for å ta trikken til Lian – som forøvrig har forblitt Gråkallbanens endestopp.

Gråkallbanen sto bak en rekke aktiviteter på Lian. De bygde badehus, grillplass og stupetårn ved Lianvannet. Her ble det arrangert svømmestevner og skolesvømming. På vinteren ble det avholdt skøyteløp, bil- og motorsykkelrace. Det ble også arrangert travløp på isen. En gammel røverhistorie forteller at det første travløpet i Nord-Europa som involverte pengespill var på Lianvannet i 1928. Vest for restauranten lå det hoppbakke som var i flittig bruk i vinterhalvåret.

Dette kun et utsnitt av aktivitetene som har foregått på og rundt Lian Restaurant. Når eldre mennesker tar turen til Lian med sine familier får vi høre mange rørende historier om svømmeknappen eller prestasjoner i hoppbakken – rene eventyr for barnebarn og oldebarn (og for oss).

Restauranten har stor historisk betydning. Da Ila skole ble okkupert under 2. verdenskrig ble undervisningen flyttet til Lian restaurant. Området ble også brukt av tyske soldater under krigen. Det ble bygget mange bunkerser på jordene på Lian og mange av disse er fremdeles intakte.

Etterkrigstiden var nedgangstider for ærverdige Lian. I 1953 fikk Anna og Ingolf Vanvik beskjed av Gråkallbanens direktør Bøchmann om at de skulle få kjøpe restauranten dersom de drev den skikkelig i to år først. Ekteparet startet det krevende arbeidet med å bygge opp restauranten. Etterhvert ble datteren Helene involvert i driften. Sammen med mannen Jan Schjølberg tok de over arven etter Anna og Ingolf og drev Lian helt frem til 1996. Vi har gitt restaurantens mest staselige rom navnet «Schjølbergstua». Det er vår måte å si takk til familienVanvik/Schjølberg på – for Lian hadde neppe overlevd som restaurant uten den.

Fra 1996-2005 gikk restauranten under navnet «Lian Herregård». Det var en rekke eiere involvert i driften i dette tidsrommet. I 2005 kjøpte Inge Johnsen plassen og tok tilbake navnet Lian Restaurant. Restauranten drives sammen med en dyktig stab, som alle brenner for «kortreist mat i godt selskap».

Lian Restaurant kjennetegnes i dag av stikkordet «matkultur». Inge Johnsen nøyer seg imidlertid ikke med å servere kortreist mat kun i restauranten. Han fronter lokale råvarer og tradisjoner gjennom LianTunet – et ikke-kommersielt selskap som jobber for å spre kunnskap og praktiske ferdigheter om kortreist mat og lokal matkultur til «Hvermannsen» under slagordet «Kortreist mat på Hvermannsens fat». Les mer om Liantunet på www.liantunet.no

Vår matfilosofi

«Kortreist mat i godt selskap»
På Lian er vi lidenskapelig opptatt av lokal matkultur og kortreist mat. Vi mener at vi bidrar til en bedre verden – intet mindre – dersom vi alle blir flinkere til å benytte maten som dyrkes i nærheten av der vi bor. For oss trøndere er dette en smal sak – vi bor jo midt i det lekreste matfat! Den store, vide verden har mye godt å by på. Vi tar utgangspunkt i det som er vårt eget, og tilsetter spennende smaker og teknikker. Det er kostreist mat i godt selskap!

«Kortreist drikke i godt selskap»
Vi bor i et område som ikke er selvforsynt med all drikken vi ønsker å nyte. Vi velger å benytte den kortreiste drikken vi klarer å skaffe. Vi kan nevne økologiske frukt- og bærdrikker fra Mikkelhaug Gård på Levanger, verdens nordligste økologiske frukthage. Vi kjøper også produkter fra flere lokale ølprodusenter.


Så om vi kan skape mer kortreist mat og drikke – så gjør vi det!
Velkommen til vår verden av kortreist mat og drikke.

På vegne av oss på Lian Restaurant
Inge Johnsen
Daglig leder